Підбираємо голки

ЯК ПРАВИЛЬНО ВИБРАТИ ГОЛКИ ДЛЯ ШВЕЙНИХ МАШИН

Для шиття різних видів тканин дуже важливим є правильний підбір голки! Це виключить можливі неприємні сюрпризи і забезпечить необхідну якість строчки і красивий вид всього виробу в цілому.

Дуже часто у користувачів швейних машин виникає питання: чому швейна машинка починає пропускає стежки? Причин для цього може бути багато (неправильна установка зусилля проколу, швидкості шиття і т.д.) але ми хочемо зупинитися на найпоширенішій помилці початківців - неправильному виборі голки для шиття різних по щільності і фактурі тканин і матеріалів.

Загальна інформація про голки для швейних машин і оверлоків:

Швейні машини: У всіх побутових швейних машинах човникового стібка вже багато років застосовуються голки стандарту 130/705. Оверлоки: Більшість недорогих побутових оверлоков використовують голки стандарту 130/705, ELx705, але деякі моделі можуть використовувати голки промислових стандартів! Увага: Оверлочні голки можуть відрізнятися від голок для швейних машин човникового стібка збільшеним розміром вушка і не взаємозамінні. Номери голок (розмір): номер голки позначає товщину (діаметр) голки в сотих частках міліметра (наприклад, № 90 = 0,9 мм)

Визначення типу голок для швейних машин: Тип голки позначається буквами в назві голки. Наприклад, голка з назвою 130 / 705H-M призначена для тонких щільних тканин.

Основні типи голок для швейних машин. Визначається по буквеному коду в назві голки.

Вибір голки відповідно до типу тканини:

Тип H Універсальні голки. Мають злегка заокруглене вістря і можуть бути самого різного розміру. Діапазон розмірів від 60 до 110. Універсальні голки призначені для шиття простих, не примхливих тканин.

Тип H-J Голки для щільних тканин. Такі голки мають гостру заточку. Голки використовуються при шитті товстого щільного матеріалу - джинси, саржі, брезенту і т.п.

Тип H-M Голки мікротекс. Голки мікротекс дуже гострі і тонкі. Ці голки використовуються для точного проколювання мікроволокнистого, тонкого і плотнотканого матеріалу, наприклад для шовку, тафти і аналогічних за фактурою тканин.

Тип H-S Голки для еластичних тканин. На такий голці є спеціальна кромка, яка зменшує ризик пропуску стібків при розтягуванні матеріалу і злегка заокруглене вістря. Голка застосовується для шиття трикотажу середньої щільності і синтетичних еластичних тканин.

Тип H-E Вишивальні голки. На вишивальних голках є спеціальна виїмка і злегка заокруглене вістря, а отвір вушка трохи більше, щоб не пошкодити матеріал або нитку. Цей тип голки призначений для декоративного вишивання спеціальними вишивальними нитками.

Тип H-Q Голки для квілтінга. На голках для квілтінга є спеціальний скіс, зменшене вушко і округле вістря, щоб на тканині не були помітні сліди від проколів і не було пропуску стібків.

Тип H-SUK Голки з округлим вістрям. Така голка легко роздвигає нитки тканини і в наслідок цього проходить між нитками, виключаючи пошкодження матеріалу. Особливо гарні для шиття товстого трикотажу, джерсі і в'язаних матеріалів

Тип H-LR Голки для шкіри з вістрям що ріже. Розріз проводиться під кутом 45 градусів до напрямку шва. В результаті виходить декоративний шов, стібки якого мають невеликий нахил.

Тип H-O Голка з лопаткою. На цій голці є широкі лопаті з обох сторін, які при шитті залишають отвори. Використовується при імітації французького і мережкового швів.

Тип H-ZWI Подвійні голки. Подвійна голка поєднує в собі дві голки в одному утримувачі. Голка призначена для декоративних оздоблювальних швів і защипів. Голки мають три розміри (70, 80, 90) і три типи (універсальні, для щільних тканин, для вишивання), відстань між голками зазначається на упаковці в мм (1.6, 2.0, 2.5, 3.0, 4.0, 6.0). Чим вище число, тим більшу відстань між голками. Голки 4.0 і 6.0 призначені тільки для прямої строчки.

Тип H-DRI Потрійні голки (2.5, 3.0). Голка призначена для декоративних оздоблювальних швів тільки для прямої строчки. Той же принцип, що і подвійні голки.

Виробники голок вдосконалюють можливості голок для комфортного і якісного шиття самих різних сучасних тканин і матеріалів. Деякі виробники тепер вказують у маркуванні голок тільки універсальну назву 130 / 705H і окремо позначають тип тканини або матеріалу, для шиття якого призначені ці голки наприклад: 130 / 705H JEANS - голки для всіх видів джинсової тканини відповідає типу 130 / 705H-J.

Для початківців рекомендуємо купувати відразу набори голок для різних тканин, різні набори голок представлені в нашому магазині в розділі Швейні аксесуари / голки для швейних машин

ВАЖЛИВО! Корисна інформація:

Голки для швейних машин мають свій ресурс. Здається, що голка вічна, але в процесі шиття затупляется або деформується (сточується) кінчик голки (особливо при шитті щільних тканин), при шитті металізованими і жорсткими нитками швидко розточується і деформується отвір в голці - як результат цього з часом якість строчок може знизитися із за поганого проколу голкою матеріалу і можлива поява пропусків стібків. Найбільш часто цей ефект проявляється при тривалому шитті голками для джинса (H-J) і шкіри (H-LR), вишивальними голками. Ми рекомендуємо міняти голки після пошиття двох-трьох виробів або після 12-15 годин сумарного часу шиття, особливо якщо зшиваються щільні, важкі тканини.

Вибір номера (розміру) голки відповідно до зшиваємої тканини:

Важливе значення для одержання гарного шва має правильний вибір номера (розміру) голки. Номер голки вибирається відповідно до зшиваємої тканини та товщини нитки. Наводимо короткі рекомендації по вибору розміру і типу голок для основних видів тканин:

Легкі тканини (матеріал для сорочок, блузок): розмір голки 60-70, тип голки H, H-M 

Середні тканини (матеріал для костюмів): розмір голки 80-90, тип голки H, H-J 

Важкі тканини (матеріал для пальта): розмір голки 100-110, тип голки H, H-J 

Джинсова тканина легка: розмір голки 70-90, тип голки H, H-J 

Джинсова тканина середня: розмір голки 100-110, тип голки H-J 

Щільно ткані матеріали легкі (мікрофаза, шовк, тафта): розмір голки 60-80, тип голки H-M 

Щільно ткані матеріали середні (саржа, брезент): розмір голки 100-110, тип голки H-J 

Тонкий трикотаж: розмір голки 60, тип голки H, H-S 

Середній трикотаж: розмір голки 70-80, тип голки H-SUK 

Грубий трикотаж: розмір голки 80-90, тип голки H-SUK 

Тонке високо еластичне трикотажне полотно або полотно з лайкрою:розмір голки 65-70, тип голки H-S 

Середнє високо еластичне трикотажне полотно або полотно з лайкрою: розмір голки 80-90, тип голки H-S


Всі швейні машини | Інтернет-магазин швейних машин «Кутюр'є»

Корисна інформація